Sıcak hava sağlık için riskler taşımaktadır. Özellikle bebekler, yaşlılar, kronik böbrek, kalp ve akciğer hastalığı ya da yüksek tansiyonu olanlar, sıcak havalardan çok daha fazla etkilenebilmektedir. Yüksek nem ile birlikte olduğunda, sıcaklığın tesiri daha fazla olmaktadır.
Aşırı sıcağa maruz kalan kişilerin kol ve bacaklarında kramplar görülebilir. Sıvı ve mineral kaybına bağlı olarak bitkinlik ve şok gelişebilir. Bu etkiler, güneş ve sıcak çarpması denilen, acil ve yoğun tedavi gerektiren ölümcül durumlara yol açabilir. Sıcak ve nemli ortamda kalan ve ağır efor sarf eden kişilerde halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı gibi belirtiler gelişebilir. Hava akımının olmadığı kapalı ortamlarda kalan kişiler, sıcak çarpması riski altındadır. Arabada bırakılan bebeklerde ve evlerinde yalnız yaşayan yaşlılarda sıcak çarpması daha sık görülür. Bilinç kaybı oluşur ve vücut ısısı yükselir. Sıcak çarpması fark edildiğinde, kişi hemen serin ve olabildiğince soğuk bir ortama taşınmalıdır. Kişinin üstü ıslak havlu veya çarşafla örtülüp, bir vantilatör karşısına veya klimalı ortama taşınıp, klima maksimum soğukluk ve hızda çalıştırılmalıdır. Hastaya buzlu su banyosu da yapılabilir. Bu hastalar acilen hastaneye kaldırılmalıdır.
Sıcaklığın olumsuz etkilerinden korunmak için şunlara dikkat edilmelidir:
* Öğlen, sıcaklığın çok yükseldiği saatlerde, güneş altında ve hava akımı olmayan kapalı alanlarda kalınmamalıdır.
* Ev ve işyeri gibi kapalı alanlar havalandırılmalıdır.
* Aşırı efor gerektiren işlerden uzak kalınmalıdır.
* Bol su, tuzlu ayran, maden sodası tüketilmelidir. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
* Ağır ve yağlı yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalıdır. Sebze ve meyve türü gıdalar tüketilmelidir.
* Sentetik ve dar giyecekler yerine; pamuklu ipek veya ketenden bol ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Şapka ve güneş gözlüğü takılmalıdır.