Grip asıl olarak, virüsü taşıyan hasta kişilerin solunum yolu salgılarıyla ve bunlarla bulaşmış eşyalar vasıtasıyla yayılmaktadır. Çok kolay bulaşmakta ve hızla yayılmaktadır. Özellikle AVM’ler, metrolar, okullar, yurtlar, kışlalar, kahvehaneler, huzur evleri gibi kalabalık ve topluca yaşanan ortamlar hastalığın yayılmasında önemli rol oynar.
Grip salgınları sırasında mümkün oldukça kapalı alanlarda bulunmaktan, kalabalıklarla temastan kaçınılmalı; kapı kolları, otobüs ve metrolardaki tutamaklar, merdiven tutamakları, kamunun kullanımına açık örneğin musluk başlıkları gibi herkesin dokunduğu yüzeylere dokunulmamaya çalışılmalı; eğer dokunulmuş ise bu eller, gözlere, ağıza, buruna temas ettirilmemeli; sık sık su ve sabunla iyice ovuşturularak eller yıkanmalı ve başkalarının kullandığı ortak havlularla kurulama yapılmamalı; umumi klozetler olabildiğince kullanılmamalı; hapşıran, öksüren, burnu akan, ateşi olan yani grip belirtileri gösteren kişilerle tokalaşma, öpüşme ve kapalı ortamlarda yakın mesafede bulunmaktan kaçınılmalıdır.
Gripten korunmak için düzenli yaşamak, uyku ve dengeli beslenmemizi ihmal etmemek, alkol ve sigara kullanmamak ve eğer varsa zemindeki kronik şeker, kalp, akciğer, böbrek hastalıklarımızın bakım ve tedavisini usulüne göre yapmak gerekir. Risk altındaki kişilere yıllık grip aşısı Eylül-Ekim aylarında yapılmalıdır (Bakınız: https://tevfikozlu.com/riskler/grip-asisinin-tam-zamani/ ).