Öğrencilerimiz trafikte kendilerini bekleyen korkunç tuzaklardan korunmak için erişkinler kadar dikkatli olamayabilirler. Bu nedenle onları korumak yetkililer, aileler ve servis sorumlularının görevleridir.
Bu bağlamda öğrenci servislerinin dikkatle seçilmesi gerekiyor. Araçların uygun şekilde bakımlarının yapıldığı ve yeterince güvenli olduğu düzenli olarak kontrol edilmelidir. Araçları her zaman aynı kişilerin kullandığından, bu kişilerin trafik sabıkalarının olmadığından emin olmalıyız. Servis şoförleri, uyku bozuklukları bakımından tetkik edilmelidirler. Alkol, madde ve sigara bağımlısı olan, aşırı hız meraklısı, kural tanımayan, can ve malı tehlikeye atacak şekilde araç kullanan kişilere öğrenci servisleri verilmemelidir. Öğrenci, veli veya çevredeki gözlemcilerin zaman, zaman tanıklıklarına başvurulmalı ve gelen şikayetler hemen işleme konulmalıdır. Öğrenciler ve velilere şoförün hatalarını bildirmeleri için uyarılar yapılıp, şikayet telefonları için numaralar ilan edilmelidir. Şoförlerin belirli aralıklarla trafik sabıkaları kontrol edilmelidir. Hatası saptananlar ciddiyetle uyarılıp, tekrarı halinde görevine son verilmelidir. Şoförlerin görevleri sırasında argo konuşmaması, tıraşlı ve düzgün kıyafetli olmaları sağlanmalıdır.
Öğrenciler binip inerken onlara refakat edecek, oluşabilecek tehlikelerden ve onları yanlış yapmaktan alıkoyacak host/hostesler araçlarda bulundurulmalıdır. Öğrenci yerine oturmadan aracın hareket ettirilmemesi, ayakta öğrenci taşınmaması, her öğrenciye yetecek kadar araçlarda yer olması, yabancı kişilerin servis araçlarına alınmaması, yaş ve sınıf farkı çok olan öğrencilerin bir arada taşınmaması, öğrencilerin araç içinde sükunet ve disiplinlerinin sağlanması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Güvenli iniş ve biniş sağlanmalıdır. Araçlar durma yapacakları yeri seçerken, öğrencilerin inme-binme sırasında trafikten zarar görmeyecek ve trafik akışını bozmayacak bir şekilde hareket etmelidirler. Araçtan inen öğrencinin caddeden tehlikeli bir biçimde geçişi veya aniden trafiğe fırlamaması için tedbir alınmalıdır.
Servis şoförleri yaşta, yağmurda, sıcakta, güneşte öğrencilerimizin zarar görmemesi için zamanında gelip gitmeye, bekleme noktalarını uygun şekilde belirlemeye dikkat etmelidirler. Uzun yolculuklarda güvenli ve ana yollar tercih edilmeli; uygun aralarla molalar verilmeli; yedek şoför bulundurulmalıdır.