Sigara içme hastalığı…

tarafından gönderildi

Biz hekimler, sigara kullanmayı basit bir alışkanlık olarak görmüyoruz. Sigara kullanan kişiyi, kendisi sağlıklı olsa ve her hangi bir şikayeti ve hastalığı olmasa bile tedavi edilmesi gereken bir hasta olarak kabul ediyoruz. Sigara hastalığı, küresel bir salgın hastalıktır. İçenlerden içemeyenlere bulaşmaktadır.  Sigara hastalığı tedavi edilmelidir, çünkü tedavi edilmezse ölümle sonlanmaktadır. Sigara içenlerin yarısı, içtiği sigaradan dolayı ölmektedir ve ortalama 12-18 yıl daha erken ölmektedir. Günde 2 paket sigara içenlerin ömrü, yaklaşık 1/4 oranında azalmaktadır. Bugün yeryüzünde 4-5 erişkinden birinin ölüm sebebi sigaradır. Sigaraya bağlı ölümlerin bir yıllık bilançosu 6 milyonu geçmektedir. Bu, her 5-6 saniyede bir kişinin sigaraya kurban gittiği anlamına gelmektedir.  Sigaraya bağlı ölümler, 365 gün boyunca fasılasız her gün 100 uçak düşmesiyle eşdeğerdir.

Sigaranın bu kadar ölümcül olmasına karşılık, insanların hala içmeye devam etmeleri nasıl açıklanabilir? Bu soruya cevap olarak söylenebilecek ilk şey: sigaraya bağlı ölümlerin hemen ortaya çıkmaması, 20-30 yıl içtikten sonra görülmesidir. Gerçekten sigara içenlerin büyük çoğunluğu, bu hastalığın vücudunda gizli gizli yol açtığı tahribatın farkında değillerdir. Sigaraya bağlı malüliyetin ortaya çıkması için, oluşan hasarın ilgili organların rezerv kapasitesini aşması ve geri dönüşsüz bir noktaya ulaşması gerekmektedir. İş bu noktaya gelmeden kişinin sigaradan dolayı bir yakınması olmayabilmektedir. Ancak sorunlar başladığında, akciğer, kalp damarları, beyin damarları gibi hayati organlarda artık tolere edilemeyen ölçüde hasar oluşmuş demektir. Bu nedenle sigara bizi bırakmadan bizim sigarayı bırakmamız gerekmektedir. Felç olup yatağa, başkasının bakımına muhtaç hale gelmeden, bir kalp kriziyle acile taşınmadan, kanser teşhisiyle hastaneye yatmadan, KOAH tanısıyla oksijen tüpüne mahkum olmadan sigaradan vazgeçmek en iyisidir.

İsteyen herkes sigarayı bırakır, Sigarayı bırakamayan kişi yoktur. Bırakamayacağına inanan kişi vardır. Ne kadar bağımlı olursa olsun, bırakma konusunda kararlı olan kişiler, sigaradan kurtulmayı başarabilmektedir. Son 5-6 yıl içinde Türkiye’de 2-3 milyon kişi, sigarayı bırakmıştır. ABD’de yaşayan 50 milyon kişinin önceden sigara içicisi olduğu halde, bugün bıraktığı bilinmektedir. Bu kadar çok sayıda kişinin yapabildiği bir işi, sizin yapamamanız söz konusu olamaz. Bırakmada en önemli nokta kesin kararlı olmak ve bunu yapabileceğinize inanmaktır. Daha önce denemiş ve yapamamış olmanız moralinizi bozmasın. Çünkü sigarayı bırakanların büyük çoğunluğu ikinci, üçüncü denemede bunu başarabilmektedir. Aslında bırakmadan daha önemlisi, bıraktıktan sonra “bir tane bile olsa” asla bir daha içmemektir.

Bırakmayı başaramıyor veya başaramayacağınıza inanıyorsanız, Sigara Bırakma Polikliniklerimiz sizin yanınızdadır. Gelin size sigarayı bıraktıralım. Sigarayı bıraktığınızda yaşayacağınız 15-20 günlük geçici sorunları, zorlukları biraz gayretle ve size uygun destek programları ve tedavilerimizle aşabilirsiniz. Buna değer, çünkü sigarayı bırakmakla elde edeceğiniz kazancın yanında çektiğiniz zahmet bir hiçtir. Zaten 20 gün sonra her şey normale dönecek ve öyle bir zaman gelecek ki, sigaranın kokusundan bile rahatsız olacaksınız.

Biz size yardımcı olmak için hazırız, sizi bekliyoruz…