Koronavirüsle en ön cephede savaşan sağlık çalışanlarımızı mutlaka çok iyi korumalıyız. Çünkü, onların sağlığı, sadece onlar için değil; hepimiz için çok değerli.
Şu sırada hem kendimiz hem de onlar için yapacağımız en önemli şey: evden çıkmamak, sosyal mesafeyi korumak, dışarıda maske takmak ve el hijyenimize dikkat etmektir. Yine zorunlu durumlar haricinde sağlık kuruluşlarına gitmemeliyiz. Kronik hastalıklarımız için önceden beri kullanmakta olduğumuz ilaçlarımızı değiştirmemeli veya bırakmamalıyız. Eğer sağlık kuruluşuna gitmemiz zaruri ise mutlaka maskemizi takarak gitmeliyiz.
Sağlık çalışanları COVID-19, bulaşma yolları, korunma ve salgın kontrolü gibi konularda ve kendi kurumundaki pandemi yönetim planı hakkında bilgilendirilmelidir. Kişisel koruyucu ekipman kullanımı; hastadan örnek alınması gibi konularda mümkünse maket üzerinde uygulamalı eğitim verilmelidir. Her sabah ekiple sosyal mesafeyi koruyarak bilgi güncellemesi ve motivasyon konuşmaları yapılmalıdır.
Yaşı ileri, kronik hastalığı ve bağışıklığı baskılanmış tedavi almakta olan sağlık çalışanları COVID-19 hastaları ve bu hastalara hizmet veren sağlık çalışanlarıyla temas etmemelidir. COVID-19 hastaları ile diğer hastalara hizmet veren sağlık çalışanları ayrıştırılmalı; temasları önlenmelidir. Sağlık çalışanlarına işe gelirken ateş taraması yapılmalıdır.
Kişisel koruyucu ekipman (tıbbi maske, gerekli durumlarda N95 maske, eldiven, tulum, önlük, göz koruyucu, yüz siperliği, vb) yeterli miktarda sürekli olarak temin edilmelidir. Sağlık kurumları sürekli ve yeterli havalandırılmalı ve yüzeyler sık ve etkin olarak temizlenmelidir. El hijyeni için kolay ulaşılabilir imkanlar sağlanmalıdır.
Personel taşıma servisleri ve personel yemekhanelerinde sosyal mesafenin korunması, maske kullanımı gibi bulaşmayı engelleyici tedbirler mutlaka alınmalıdır. Sağlık çalışanlarının sadece hastalardan değil; kendi ekip arkadaşlarından da virüsü kapabileceği unutulmamalıdır.
İmkanlar ölçüsünde esnek ve dönüşümlü mesai uygulanmalıdır. Haftalık dönüşümlü mesai düzenlemesi, kuluçka süresi dikkate alındığında bulaş olan sağlık çalışanlarının tanı öncesinde başkalarına bulaştırmalarının önlenmesi açısından yararlı olacaktır. Çalışma saatleri 8 saat, en fazla 12 saat olarak düzenlenmeli; 24 saatlik nöbetlerden vazgeçilmelidir.
Hastaların tümünün sağlık kuruluşlarına maskesiz girmemesi ve sosyal mesafeyi korumaları sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarımızdan temaslı olanları, Sağlık Bakanlığının ilgili algoritmasına uygun olarak yönetilmelidir. Sağlık çalışanlarımızın ailelerinin korunması için kendileri isterlerse evlerine gitmeden konaklayabilme imkanları sağlanmalıdır.
Sağlık çalışanlarının şiddete karşı korunması için gerekli yasal önlemler alınmalıdır.